Vila Z

Godina projekta: 2016. Status: projekt, izvedba Lokacija: Vis, Hrvatska
Projektni tim

Zdenka Šarolić, dip.ing.arh, ovl.arh.

Vedrana Biškup, mag.ing.arh.

Janja Ivanec, mag.ing.arh.

Marko Friščić, mag.ing.arh.

SREĆA PRATI HRABRE

Rodna kuća investitora koja je zadnji puta preuređivana prije gotovo pola stoljeća sadržavala je u to vrijeme samo malu kupaonicu i tri sobe. Obitelj se u međuvremenu višestruko povećala, a dolasci na odmor u kuću postali sve učestaliji, iz čega se javila potreba za temeljitim preuređenjem.

Glavna atrakcija kuće je dvor sa kamenom nadsvođenim kaminom i blagovanjem - nekadašnji tor za magarca. U prizemlju gdje je nekoć bila smještena konoba danas se nalazi prostrani dnevni boravak, a nekadašnja gustirna pretvorena je u kupaonicu. Na svakoj od tri gornje etaže nalaze se spavaće sobe sa izdvojenim kupaonicama, a prvi kat ima izlaz na terasu sa pogledom na Višku uvalu. Etaže su međusobno povezane spiralnim stubištem odvažne konstrukcije, koje tvori vizualni akcent čitavog interijera. Cijela kuća prožeta je svijetlim, prirodnim materijalima, interijera obogaćenog kombinacijom suvremenog i izvornog namještaja.

Projekt je izveden u rekordnom roku i dokaz je da se sa minimalnim budžetom može stvoriti maksimalan učinak - uz malo sreće i hrabrosti u investiranju.

 

Vila Z- video

 

foto: Stjepan Tafra